”Taco” med kaldrøykt laks og avokadokrem

”Taco” med kaldrøykt laks og avokadokrem

Ingredienser

Ingredienser 4 personer:
12 stk tacoshell
300-400 g kaldrøykt laks
Rømme
Avokadokrem:
1 avokado
God olivenolje
Friskpresset sitronsaft
Salt & nykvernet sort pepper
Litt frisk koriander om ønskelig
1 mango
1 rød paprika
Koriander
Fennikelsalat:
1 fennikel
God olivenolje
Friskpresset sitronsaft
Salt & nykvernet sort pepper
Hjertesalat eller annen salat

Fremgangsmåte

Kutt røkt laks i terninger eller i ønsket form.
Vask salat og bruk gjerne en salatslynge til å få bort det meste av vannet.
Ta ut avokadokjøttet og ”knus” kjøttet med en gaffel, rør inn litt olivenolje, sitronsaft, salt & nykvernet pepper.
Fennikel vaskes, skjæres i tynne tynne skiver og blandes sammen med noen dråper olje, sitronsaft, salt & pepper.

Mango skrelles og kuttes i terninger. Paprika vaskes og kuttes i terninger.

Varm opp tacoshell og anrett etter eget ønske☺

Sandwich med kaldrøykt laks, avokado og eggekrem

Sandwich med kaldrøykt laks, avokado og eggekrem

Ingredients

Ingredienser 4 personer:
Godt brød
Ca 400 g kaldrøykt laks
1 stk avokado
Majones:
1 egg
2 tbsp eddik
Litt salt og nykvernet pepper
Ca. 5-8 dråper Tabasco
1 tbsp Dijon-sennep
ca. 0,5 liter nøytral olje (solsikke, mais, raps)
4 stk kokte egg
Server gjerne med sitron eller lime ved siden av.
Hjertesalat
Kryddergrønt

Directions

Fremgangsmåte:
”eggemajones 1”
Bruk en sylinderformet skål.
Tilsett egg, sennep, tabasco, eddik, salt & nykvernet pepper i sylinderformen. Deretter heller en i olje – vent 1 min. så oljen flyter opp.
Ta så stavmikser i sylinderformen helt i bunnen og start opp stavmikser. Stavmikseren vil samle ingrediensene i bunnen til en kremaktig konsistens. Når du har fått til det, tar du forsiktig stavmikseren opp litt og litt fra bunnen av sylinderen til du får en fyldig og god majones. Ta deretter kokte og skrelte egg opp i majonesen og ”kjør” med stavmikser igjen, til en jevn majones.
Dette er min måte å gjøre det på☺

Spinatsuppe med posjert egg og kaldrøykt laks

Spinatsuppe med posjert egg og kaldrøykt laks

Ingredienser

Ingredienser 4 personer:
Spinatsuppe
100 g spinat
2 stk sjalottløk
2 fedd hvitløk
30 g smør
5 dl kylling- eller grønnsakskraft
1-2 dl fløte
Salt og nykvernet sort pepper
Meierismør
Evt. Maisennamel
Posjert egg
1 l vann
4 egg
4 ss eplecidereddik
Salt
Ca. 200 g kaldrøykt laks
Evt. krutonger

Fremgangsmåte

Kok opp 1 liter vann sammen med eddiken. Klekk eggene i en kopp. Sett ”fart” på vannet med en visp i en retning. Hell eggene oppi gryten mens vannet sirkulerer, trekk gryten til sides og la eggene trekke til de er passe posjert etter eget ønske. Når eggene er ferdige tas de opp av vannet og legges på en tallerken ved komfyren med litt salt på – dette må gjøres tett opp til når suppen er ferdig så de ikke blir for kalde.
Skjær røykt laks i ønsket størrelse.
Vask spinat, bruk salatsentrifuge til å få bort det meste av vannet.
Finhakk sjalottløk og hvitløk – fordeles i to.
Surr løk og hvitløk i smør, når løken er blitt blank tilsettes spinat. Rør om og tilsett salt/pepper – settes til avkjøling i kjøleskap – viktig med rask avkjøling, da opprettholder du finest mulig farge på suppen/spinaten
Den andre halvdelen av løk og hvitløk surres også i gryte med smør. Når den er blank tilsettes kraft. Kok opp og la det småkoke i 5 min. Tilsett deretter fløte, reduser litt og tilsett kaldt smør. Kjør i blender til en jevn suppe. Om konsistensen er litt tynn, jevner du suppen med litt maisennamel. Rett før servering tilsettes spinat, ”kjøres” i blender til en grønn og fin suppe. Helles over i en gryte, kok opp og smak til – server med posjert egg og skiver av kald røkt laks og krutonger om det er ønskelig.

– Oppskrift utviklet i samarbeid med Charles Tjessem.

Kaldrøykt laks med rødbeter, pepperrot og eple

Kaldrøykt laks med rødbeter, pepperrot og eple

Ingredienser

Ingredienser 4 personer:
240,00 g kaldrøykt laks
1 stk rødbeter
Ca. 1-2 ss pepperrot
1 stk. eple
0,50 agurk
Dill
Rugbrød

Fremgangsmåte

Kok rødbetene i lettsaltet vann til de er møre. Skrell rødbetene og kutt i terninger når de er avkjølte.
Laks kuttes i fine lange skiver på langs av ”kjøttstrukturen”.
Pepperrot skrelles, epler & agurk skrelles og kuttes – på bildet har jeg brukt potetskreller på agurk og eple☺
Kutt rugbrød i tynne skiver og tørk skivene i ovnen til sprø.
Anrett og server med dill.

– Oppskrift utviklet i samarbeid med Charles Tjessem.

Risotto med gravet laks og grønne erter

Risotto med gravet laks og grønne erter

Ingredienser

Ingredienser 4 personer:
30 g smør
2 stk sjalottløk
250 g risottoris
2 dl hvitvin
11 dl grønnsakskraft eller mild kyllingkraft
60 g smør
40 g parmesan
Salt og nykvernet sort pepper
Friskpresset sitronsaft
200 g frosne erter
240 g akevittgravet laks
Krydderurt

Fremgangsmåte

Skjær laksen i tynne skiver og legg den kaldt.
Forvell grønne erter i lettsaltet vann i 1-2 min. Avkjøl ertene raskt i kaldt vann, og sil av vannet.
Fres sjalottløk i smør til den er gyllen, deretter tilsettes risottoris. Fres ris til den er ”glassaktig” deretter tilsettes litt varm kraft. Kraften spes litt og litt, til riskornene er passe møre og at konsistensen er flytende ”grøt”. Tilsett ertene og rør inn smør og revet parmesan, smak til med friskpresset sitronsaft, salt og nykvernet pepper.
Anrett risotto på flat tallerken, men tynne skiver akevittgravet laks og kryddergrønt.

– Oppskrift utviklet i samarbeid med Charles Tjessem.

Akevittgravet laks ”classic”

Akevittgravet laks ”classic”

Ingredienser

Ingredienser 4 personer:
240-320 g akevittgravet laks
Ingredienser 4 personer:
30 g Dijon-sennep
20 g grov Dijon-sennep
10 g ravigotte
1 stk eggeplomme
10 g brunt sukker
1 ss hakket dill
2 ss nøytral olje (solsikke, mais, raps)
salt og nykvernet sort pepper
Dillstuede poteter
0,50 l melk
30 g smør
2 ss Maisennamel
Salt & nykvernet sort pepper
Ca. 6 stk skrelte, kokte poteter i terninger
Dill

Fremgangsmåte

Kutt gravlaks i ønsket fasong og tykkelse.
Sennepssaus: Bland alle ingredienser unntatt olje i en bolle, rør litt rundt.
Spe deretter i en tynn stråle med olje til en har fått den rette konsistensen.
Kok opp melk og rør inn litt smør, jevn vesken med litt maisennamel (rørt ut i kaldt vann) slik at du får en relativt tykk konsistens. Tilsett deretter poteter i terninger, vend om med en slikkepott. Tilsett hakket dill og smak til med salt & nykvernet pepper.
Anrettes og serveres gjerne med en snaps☺

– Oppskrift utviklet i samarbeid med Charles Tjessem.

Gravlakstartar med dill og sennep

Gravlakstartar med dill og sennep

Ingredienser

Ingredienser 4 personer:
300 g gravlaks
Dill
Sennepssaus
30 g Dijon-sennep
20 g grov Dijon-sennep
10 g ravigotte
1 stk eggeplomme
10 g brunt sukker
1 ss hakket dill
2 dl nøytral olje (solsikke, mais, raps)
salt og nykvernet sort pepper

Fremgangsmåte

Sennepssaus: Bland alle ingredienser unntatt olje i en bolle, rør litt rundt.
Spe deretter i en tynn stråle med olje til du har fått den rette konsistensen.
Kutt gravlaks i små terninger eller i strimler, tilsett finsnittet dill og sennepssaus til passe konsistens. Smak til med evt. litt sitronsaft.

– Oppskrift utviklet i samarbeid med Charles Tjessem.

Omelett med varmrøykt laks og ruccula

Omelett med varmrøykt laks og ruccula

Ingredienser

Ingredienser 4 personer:
6 stk egg
1 dl vann
litt salt & nykvernet sort pepper
240 g varmrøykt laks
1 pose ruccula
1 bs sesamfrø
1-2 stk. reddik

Fremgangsmåte

Pisk egg godt, sammen med salt og litt pepper, tilsett litt vann. Stek omeletten i en liten porsjonsstekepanne eller i en stor stekepanne (alt etter antall gjester og kjøkkenutstyr☺ )
Rens varmrøykt laks og lun fisken litt i ovnen på 150 grader i ca. 3-4 minutter.
Anrett fisken på omeletten og legg på ferdigvasket salat, reddiker og sesamfrø.

– Oppskrift utviklet i samarbeid med Charles Tjessem.

Salat med varmrøykt laks, basilikummajo, hjertesalat, tomat og valnøtter

Salat med varmrøykt laks, basilikummajo, hjertesalat, tomat og valnøtter

Ingredienser

Ingredienser 4 personer:
2 stk. hjertesalat
360-400 g varmrøykt laks
0,50 blomkål
35,00 stk valnøtter
1 stk granateple
Basilikummajones
0,50 potte basilikum
1 egg
1 ss Dijon-sennep
2 ss eplecidereddik
Salt & pepper
5 – 6 dråper tabasco
5 dl Nøytral olje (solsikke, mais, raps)

Fremgangsmåte

Rens laksen fri for skinn og mørkt muskelkjøtt/fett. Riv deretter fisken opp i biter.

Vask salat og bruk gjerne en salatslynge til å få bort det meste av vannet.

Blomkål legges i vann med litt salt for å evt. fjerne kålorm. Kuttes i skiver.

Granateple deles og kjerner tas ut.

Basilikum majones 1

Bruk en sylinderformet skål
Tilsett egg, sennep, tabasco, eddik, basilikumblader, salt & nykvernet pepper i sylinderformen. Deretter heller en i olje – vent 1 min. så oljen flyter opp.
Ta så stavmikser i sylinderformen helt i bunnen og start opp stavmikser. Stavmikseren vil samle ingrediensene i bunnen til en kremaktig konsistens. Når du har fått til det, tar du forsiktig stavmikseren opp litt og litt fra bunnen av sylinderen til du får en fyldig og god majones.
Dette er min måte å gjøre det på☺

Basilikum majones 2

En annen måte er å kjøre olje og basilikum i stavmikser til en grønn olje. Ta så alle de andre ingrediensene unntatt basilikumoljen opp i en skål.
Rør godt sammen alle ingrediensene og spe med basilikumoljen i et tynn stripe under stadig omrøring.

– Oppskrift utviklet i samarbeid med Charles Tjessem

Varmrøykt laks med pepperrot & egg

Varmrøykt laks med pepperrot & egg

Ingredienser

350 g varmrøykt laks
200 g lett- eller seterrømme
20,00 g pepperrot, aller helst fersk. Om du vil ha mer ”krutt”, så tilsetter du mer☺
2 stk egg
1 ss dill, hakket
Brød til toast

Fremgangsmåte

Rens laksen fri for skinn og mørkt muskelkjøtt/fett. Riv deretter fisken opp i biter.

Ha rømme i en bolle og rør inn laks til passe konsistens.

Tilsett kokte egg i terninger (bruk eggekutter), hakket dill og revet pepperrot.

Toast brødet rett før servering så det er lunt, da smaker det best.

– Oppskrift utviklet i samarbeid med Charles Tjessem.