Varmrøykt pepperlaks servert i blomkålsuppe med pepperstekte blomkålbuketter

Varmrøykt pepperlaks servert i blomkålsuppe med pepperstekte blomkålbuketter

Ingredients

1 stk. stort blomkålhode
8 dl helmelk
1 tbsp rapsolje
1 tbsp usaltet smør
Salt
Kayennepepper
Sitronskall
Blomkål ¼ stk hode

Directions

Regn 150 gram laks per person om du skal servere det som en kveldsrett eller lunsj. Som forrett passer det med 80 gram per person.

Rens blomkålen i små buketter, spar gjerne noen av de med grønne blader til til pepperstekte blomkålbukettene. Ha litt olje og 1 ss usaltet smør, fres blomkålen til det er gyllent. Ha i melk til det dekker. Kok under lokk til blomkålen er mør. Ha alt i en blender og kjør til glatt purè, ha i 2 ss usaltet smør og smak til med salt og kayennepepper

Skjær blomkålen i små buketter, stek i solsikkeolje med salt og grovt kvernet sort pepper. Ha gjerne i litt av de grønne blomkålbladene. Legg i litt smør, ca 1 ss det siste minuttet, da får du den gode smaken.

Anretning

Legg den pepperstekte blomkålen og et stykke med romtemperert pepperlaks i. Hell suppen rundt, pynt med litt grøne urter. Server med nybakt brød.

Laksesalat på salte kjeks

Laksesalat på salte kjeks

Ingredienser

500 g røykelaks
1 pk. majones
1 pk. crème fraiche
Sylteagurk
2 egg
2 ss sitronsaft (evt. saften fra sylteagurken)

Fremgangsmåte

Kutt opp røykelaks, syltegurk og egg i små biter. Bland sammen majones, crème fraiche, sylteagurk, røykelaks, sitronsaft og egg. Serveres på små salte kjeks, type RItz. Legges opp rett før servering.

Vestlandslefsa med gravlaks og sennepssaus

Vestlandslefsa med gravlaks og sennepssaus

Ingredienser

Vestlandslefse
Sennepssaus
Gravlaks i skiver
Lefse m/røykelaks og honning
Honning
Røykelaks
Vestlandslefse

Fremgangsmåte

Fukt Vestlandslefsa på begge sider under rennende vann. Legg lefsene lagvis og dekk hvert lag med plast. Etter ca. 20 min. smøres lefsene med et tynt lag sennepssaus og dekkes med skiver av gravlaks. Rull sammen og skjær i små biter (ca. 5 pr. lefse).

Vestlandslefsa med røykelaks og honning:
Samme fremgangsmåte som før, men påfør et tynt lag med honning kun i midten av lefsene ca. 5 cm bredt. Lefsene dekkes med tynne skiver av røykelaks. Pass på at lefsen rulles slik at det er honning på alle bitene (ca. 5 pr. lefse).

Grillet baguette med røykelaks/gravlaks

Grillet baguette med røykelaks/gravlaks

Ingredients

Fine baguetter
Olje
Røykelaks/gravlaks
Sennepssaus
Litt paprika og grønt til pynt
Eventuelt kremost naturell

Directions

Sett stekeovnen på grill og skjær baguettene i tynne skiver. Legg skivene på et bakebrett og pensle med olje. Grill skivene til de er sprø og gylne. Pynt med litt paprika og grønt, ha deretter på tynne skiver av røykelaks eller gravlaks. For ekstra smak kan en liten klatt med kremost eller sennepssaus legges under laksen. Lages rett før de skal serveres, ellers blir de seige.

Grillet røykelaks med eple- og fennikelsalat

Grillet røykelaks med eple- og fennikelsalat

Ingredients

300 g varmrøykt laks skåret i fire biter eller grillet kaldrøykt laks
2 røde epler skåret i små terninger
1 fenikkel i tynne båter
1 tbsp finhakket gressløk
1 tbsp kaldpresset olivenolje
1 lime (saft + skall)
0,50 chili i tynne strimler (fjern frøene)
Salt og pepper
Crème fraiche

Directions

Kok fenikkelen i 2-3 minutter og avkjøl i isvann. Bland eple, fennikel og gressløk sammen med olivenolje, limesaft og chili. La blandingen marinere et par timer i kjøleskap. Smak til med salt og pepper. Anrett salaten på en liten tallerken og legg laksen over og server med litt crème fraiche på toppen. Hvis det brukes kaldrøykt laks, skjæres denne i fingertykke stykker og brunes kun på den ene siden i en glohet jernpanne eller på grillen.

Terter med røykelaks

Terter med røykelaks

Ingredienser

300 g hel røykelaks
Revet ost
Fersk basilikum
Fersk estragon
1 paprika
Butterdeigplater (ferdig kjøpt)
Nykvernet pepper

Fremgangsmåte

Skjær røykelaksen opp i små terninger, kutt opp urtene og paprikaen. Kjevle ut butterdeigen. Kle små smurte paiformer/muffinsformer med deigen. Ha deretter fyllet oppi formene. Bland sammen 1 egg og 1 dl fløte og hell over. Bakes i ovnen på 190-200 grader i 10-15 min.

Varmrøykt laks med epler marinert i lime

Varmrøykt laks med epler marinert i lime

Ingredients

300 g varmrøykt laks skåret i fire biter
2 røde epler skåret i små terninger
Saften av 1 lime
Crème fraiche

Directions

Bland eplebiter og limesaft. Legg laksen over eplesalaten og topp med en teskje crème fraiche.

Røykelaks i wok

Røykelaks i wok

Ingredients

400 g hel røykt laks
Grønnsaker:
Paprika
Sukkererter
Vårløk eller purreløk
Grønn asparges

Directions

Del opp opp grønnsakene (på aspargesen fjernes nederste delen). Kutt røykelaksen opp i terninger. Varm olje i en wokpanne eller jernpanne og fres grønnsakene i 2-3 minutter. Ta opp grønnsakene og hold de varme. Ha deretter i røykelaksen. Alt sammen blandes. Smak til med soyasaus eller chilisaus. Serveres med ris.

Røykelaks/gravlaks med kremost og salsa

Røykelaks/gravlaks med kremost og salsa

Ingredienser

5 skiver brød (helst grovt)
200 g røykelaks eller gravlaks i skiver
200 g kremost naturell
8 – 10 cherrytomater
0,50 rødløk (finhakket)
Litt gressløk
1 ss god eddik
2-3 ss olje
Nymalt svartpepper

Fremgangsmåte

Hakk opp tomatene og bland dem med finhakket rødløk og finhakket gressløk. Rør alt sammen med olje og eddik til en salsasaus. Sett salsaen i kjøleskap til like før servering. Skjær brødskivene i to og smør rikelig med kremost på hver skive. Legg så over skivet røkelaks eller gravlaks. Topp med en teskje salsasaus på hvert smørbrød og strø over med nymalt pepper. Salsasausen bør legges på rett før servering.

Røykelaks med avokado & creme fraiche

Røykelaks med avokado & creme fraiche

Ingredienser

200 g røykelaks i tynne skiver
1 hvitløksbåt
1 ss olivenolje
1 avokado
1 ss presset sitronsaft
1 dl crème fraîche
Salt
Dillkvaster til pynt.

Fremgangsmåte

Legg lakseskivene taksteins-lagt på et ark plastfolie. Skrell og press hvitløken. Bland i olje. Del avokadoen og grav ut kjøttet. Mos fruktkjøttet med sitronsaften. Bland i hvitløksoljen. Rør i crème fraîche og smak til med salt. Bred ut avokadokremen jevnt over røykelaksen. Rull til en tett rull ved hjelp av folien, men pass på så du ikke får plastfilm inni rullen. Legg rullen i fryseren en times tid så den stivner så vidt. Oppbevar den så i kjøleskapet fram mot servering. Skjær rullen i ca 1 ½ cm tykke skiver. Serveres på oljeristede baguetteskiver.