Et familieeid røykeri med fokus på høy kvalitet

Mikals Laks AS ble etablert 5. april 2000. Vi er et familieeid røykeri som produserer røykt og gravet laks av høy kvalitet til matbevisste kunder. Familien har lange tradisjoner innen fiske, fiskeindustri og bearbeiding av fisk. Det legges stor vekt på sporbarhet i alle ledd fra egg til bord. Det benyttes kun råvarer av høyeste kvalitet som sammen med naturlige råstoff som einer, bøkespon, havsalt og sukker gir et gourmetprodukt.

Fabrikken

Fabrikken ligger på Skiftun i Hjelmeland kommune og tilfredsstiller alle krav som stilles til et moderne fiskeforedlingsanlegg. Vi er godkjent eksportør. Ca. 10 % av vår omsetning går til eksport; hovedsakelig til Tyskland, Frankrike, Sveits og Østerrike. Vi leverer våre produkter i hele sider eller småpakker, og i fast eller variabel vekt alt etter kundens ønsker og behov.

Åpningstider alle hverdager: kl 08:00-15:30.

Illustrasjonskart over Ryfylke og Stavanger

HISTORIEN OM MIKALS LAKS AS (fortalt av innehaver Mikal O. Viga)

Sjøen og havet har vore livsnerva i familien Viga. Far, bestefar, oldefar og tipp oldefar har alle levd av sjøen og dreve med røyking av fisk. Eg var to og eit halvt år fyrste gongen eg var med på brislingfiske i Jøsenfjorden, og fiske vart ein del av heile oppveksten min. Familien byrja med oppdrett av aure og laks i Hjelmeland på 1980 talet.

I starten då eg jobba for familien sitt oppdrettsselskap Kroken Fisk AS, fekk eg lønna mi i laks. Laksen blei røykt i eit røykeri eg laga sjølv. Fisken vart foredla etter gamle oppskrifter og handverkstradisjonar og pakka i kjellaren. Kundane var naboar og nokre turistar. Ein av dei som kjøpte røykelaks jobba i Hafslund Nycomed i Sveits. Laksen må ha slått an, for ein dag på slutten av 90-talet ringde direktøren frå Sveits og bestilte 300 kg røykelaks. Utan eksportlisens, gjekk det godt fyrste året og året etterpå då bestillinga blei dobla. Men då ordren auka til over 1.000 kg og laksen blei stoppa på grensa til Sveits, var det på tide å innsjå at hobbyen ikkje lenger berre var hobby. Dette blei steget mot ei seriøs satsing på videreforedling.

Mikals Laks AS blei etablert 5. april 2000 og er eit familieeigd røykeri som produserer røykt og grava laks av høg kvalitet til matbevisste kunder. Bedrifta held til på Skiftun i Hjelmeland kommune i moderne produksjonslokaler. Forutan hovudmarknaden i Noreg eksporterer vi til mange land; blant anna Tyskland, Sveits, Luxembourg, Frankrike og Østerrike og har også leveranser til Asia.

Sjølve prosessen startar med dei ferskaste og beste råvarene, sporbarhet i alle ledd, naturlege ingrediensar som fersk einer og bøkespon, tørrsalting og god tid. Dei tradisjonsrike familieoppskriftene går tilbake til 1870 talet.

Våre hovedprodukter i dag er: einerrøykt laks, varmrøykt laks, einerrøykt ørret, akevitt marinert laks og cognac marinert laks.

Vi har mottatt en rekke priser og utmerkelser for kvaliteten på våre produkter:

  • 2019 NM-gull, kaldrøykt – Absolut Tradisjon
  • 2019 NM-sølv, kaldrøykt – Vill laks
  • 2019 NM-bronse, varmrøykt laks
  • 2019 NM-bronse, kaldrøykt ørret
  • 2019 NM-bronse, åpen klasse
  • 2017 NM-gull, kaldrøykt
  • 2017 NM-sølv, varmrøykt
  • 2017 NM-sølv, åpen klasse, pepperrot og dillmarinert
  • 2015 NM-gull, varmrøykt
  • 2015 NM-sølv, kaldrøykt
  • 2013 NM-gull i åpen klasse, kaldrøykt pepperlaks
  • 2013 NM-sølv, varmrøykt
  • 2011 NM-gull, varmrøykt
  • 2010 Fylkesvinner i Rogaland DET NORSKE MÅLTID
  • 2009 NM-gull, sølv og bronse, røykt og gravet laks
  • 2008 Coop Matpris
  • 2006 Matprisen GLADMAT
  • Matmerket Spesialitet

Filmer

Å foredle naturens skatter har lange tradisjoner i Hjelmeland. Vår oppskrift på røykelaks går flere generasjoner tilbake.

Sammen med dagligvarekjeden MENY har vi laget en liten film som gir deg et fint innblikk i hvordan vi lager våre gourmetprodukter.