Spinatsuppe med posjert egg og kald røkt laks

Kok opp 1 liter vann sammen med eddiken. Klekk eggene i en kopp. Sett ”fart” på vannet med en visp i en retning. Hell eggene oppi gryten mens vannet sirkulerer, trekk gryten til sides og la eggene trekke til de er passe posjert etter eget ønske. Når eggene er ferdige tas de opp av vannet og legges på en tallerken ved komfyren med litt salt på – dette må gjøres tett opp til når suppen er ferdig så de ikke blir for kalde
Skjær røkt laks i ønsket størrelse
Vask spinat, bruk salat sentrifuge til å få bort det meste av vannet.
Finhakk sjalottløk og hvitløk – fordeles i to
Surr løk og hvitløk i smør, når løken er blitt blank tilsettes spinat. Rør om og tilsett salt/pepper – settes til avkjøling i kjøleskap – viktig med rask avkjøling, da opprett holder en finest mulig farge på suppen/spinaten
Den andre halvdelen av løk og hvitløk, surres også i gryte med smør. Når den er blank tilsettes kraft. Kok opp og la det småkoke i 5 min. tilsett deretter fløte, reduser litt og tilsett kaldt smør. Kjør i blender til en jevn suppe. Om konsistensen er litt tynn, jevner en suppen med litt maisennamel. Rett før servering tilsettes spinat, ”kjøres” i blender til en grønn og fin suppe. Helles over i en gryte, kok opp og smak til – server med posjert egg og skiver av kald røkt laks og krutonger om det er ønskelig

– Oppskrift utviklet i samarbeid med Charles Tjessem

Ingredienser 4 personer:

Spinatsuppe

  • 100 g Spinat
  • 2 stk Sjolottløk
  • 2 fedd Hvitløk
  • 30 g smør
  • 5 dl Kylling eller grønnsaks kraft
  • 1-2 dl Fløte
  • Salt og nykvernet sort pepper
  • Meieri smør
  • Evt. Maisennamel

Posjert egg

  • 1 liter Vann
  • 4 egg Egg
  • 4 ss Eplecider eddik
  • Salt

Ca 200 g Kaldrøkt laks

Evt. krutonger